Valp från Nasherhaus?

Min avel

Jag bedriver avel av bichon havanais och biewer terrier i liten skala. Syftet för mig är att få fram trevliga friska individer som är till glädje för sina ägare. Jag är noga med mina avelsval och förhoppningen är alltid att förutom ovanstående även få fram den ultimata havanaisen för min egen del, en "vinnare". Vägen dit är inte alltid spikrak, utan hundar som ingår i min avel är som pusselbitar som ska passa ihop. Jag planerar alltså varje kull så att jag kan, på ett eller annat sätt, se till att behålla en valp själv som passar till mitt avelsprogram. Därför kan jag ibland behöva en entusiastisk fodervärd eller delägare, en som vet vad det innebär, eftersom jag inte kan ha hur många hundar hemma som helst. Mer om fodervärd eller bibehållen avelsrätt längre ner.


- Valparna är SKK-registrerade med stamtavla. Vid leverans är de chippade, vaccinerade och veterinärundersökta med intyg som inte är mer än 7 dagar gammalt.


- Föräldradjuren är hälsotestade, dvs ögonlysta, patellatestade och hjärtauskulterade utan anmärkning. Dessutom försöker jag även BPH-testa dem (beteende- och personlighetstest för hund). De ska vara friska och trevliga och exteriört tilltalande individer. På det sistnämnda lägger jag särskild vikt på vackert uttryck och bra pälskvalitet. Flera av mina hundar har nått framgångar på utställningar både i Sverige och utlandet.


Är du rätt ägare/familj för en havanaisvalp från Nasherhaus? 


1. Jag vill hålla kontakten med dig under hundens hela livstid för att stötta dig med olika tips samt för att jag vill veta hur det går. 


2. Jag vill utvärdera kullen, vad blev det av dem? Jag vill att du hälsoundersöker din blivande valp när tiden är inne, någon gång mellan 1,5 år och 2 år. Det innebär patellaundersökning, ögonlysning samt BPH. Fråga mig om du inte vet vad dessa undersökningar är. Är du inte intresserad, så önskar jag att du hittar en annan uppfödare som inte bryr sig vad resultatet av aveln blev.


3. Lättast att nå mig initialt är att mejla mig. När du skriver till mig, berätta vem du är, om din familjesituation, var och hur ni bor, varför just havanais, om du vet vad pälsvård innebär eller är intresserad av att lära dig det (jag hjälper gärna till och visar), vilka aktiviteter du kan tänka dig att göra med din hund, t ex agility, nosework, viltspår, utställning mm.


4. Jag har egentligen ingen lista på valpköpare för jag säljer inte med först-till-kvarn-principen. Många önskar att ställa sig i kö för en valp från kommande kullar men det går tyvärr inte hos mig. Jag väljer de familjer/ägare som jag tror är bäst lämpade för varje individ, och det sker först när valpen är ca 6-8 veckor. Men du är hjärtligt välkommen att höra av dig till mig när jag har en tik som väntar valpar. 


Fodervärd?

Vad det innebär att vara fodervärd kan man läsa om på Svenska Kennelklubbens sida. Jag använder mig av ett standardavtal för fodervärdskap som innebär 2 valpkullar för tik eller 6 parningar för en hane varefter hunden övergår helt i fodervärdens ägo. 

För att bli i fråga måste man vara en mycket hundintresserad och engagerad person som kan eller vill lära sig att sköta en lång päls, att ta hand om hunden på bästa sätt och samt en som vill ha ett nära samarbete med uppfödaren, dvs mig. Tillsammans vägleder jag dig att göra rätt val när det gäller hundens väl och ve. Hunden lever och bor hos fodervärden men jag vill gärna att hunden ska visas på utställning, antingen så gör fodervärden det eller så kan jag låna med hunden till utställning i överenskommelse med fodervärden. Det måste finnas intresse för det, och fodervärden får gärna aktivera hunden i andra grenar, t ex agility, nosework eller annat lämpligt. 

Fodervärden får den bästa valpen i kullen mot ovanstående uppoffringar utan kostnad. Det är ett bra sätt att lära sig allt och kanske kan det bana väg för vidareutveckling av denna hobby och eventuellt egen uppfödning så småningom?


Bibehållen avelsrätt?

Det kan vara ett sätt för två uppfödare att samarbeta, man får bästa valpen för halva valppriset, den andra halvan betalas med en valpkull hos uppfödaren, i övrigt gäller samma som ovan när det gäller pälsvård och utställningar.