När folk får se Pandora är det många som frågar mig vad det är för ras. De flesta har inte sett en sådan tidigare, vilket inte är konstigt eftersom den är ganska sällsynt än så länge.
Historia
Rasen utvecklades på 1980-talet i Tyskland då det föddes en valp med mycket vitt i en renrasig yorkshireterrierkull hos paret Werner och Gertrud Biewer. De blev förtjusta i den valpen som fick namnet Schneeflochen (snöflingan på svenska) och de tyckte att det skulle vara kul med fler såna. Det var troligtvis en mutation som gav valpen den vita färgen. Yorkshireterrier ska ju inte ha vitt så då började paret Biewer målmedvetet avla för att få fram just den vita färgen. Så småningom kom dessa hundar att kallas för Biewer terrier. 40 år efter att Schneeflochen föddes godkände även rasens hemland Tyskland rasen som sin nationalras 2024. Idag finns den utbredd i hela Europa, Ryssland och i USA och är en sällskaps- och utställningshund med ökande popularitet.
Storlek
Mankhöjd 21 - 26 cm
Vikt ca 2,2 - 3,8 kg
Så hur är en biewer terrier?
Det är en liten långhårig ras som är energisk, glad och sällskaplig. Den upplevs ofta större på bild men när folk ser den i verkligheten utropar de ofta att den är sååå mycket mindre än de föreställt sig. Rasen brukar älska barn, men p g a dess ringa storlek passar den bäst i en familj med lite större barn som inte bär omkring den lilla hunden.
Pälsen är silkig utan underull men kräver veckobad och kamning ett par gånger i veckan. Vid pälsbyte runt 1-års åldern får man kamma ur den lite oftare så att det inte bildas tovor.
Som med många andra små raser behöver man borsta tänderna på den, annars bildas det lätt tandsten. Om tandsten inte tas bort kommer de att tappa tänder och de får svårt att äta. Så slarva inte med den punkten.
Den vill inte gärna bli lämnad ensam utan vill helst hänga med på allt.
Skäller de? Det är helt beroende på individen. En del skäller och andra skäller inte alls. Om det är viktigt för dig som går i tankar att skaffa en biewer, kolla om föräldrarna skäller, och vad skäller de i så fall på. Många gånger är det en uppfostringssak.
Biewer terriern behöver, likt många andra små raser, extra noggrann träning i rumsrenhet som kan i vissa fall ta lång tid.
Här kan du läsa mer, bland annat rasstandarden för biewerterrier, som är godkänd ras av Svenska Kennelklubben och de övriga nordiska kennelklubbarna sedan 2018 (Norge 2021). Dock är den inte godkänd av FCI ännu. Vad innebär det? Jo, att man kan ställa ut biewer terrier på officiella utställningar i alla nordiska länder. På Internationella utställningar i Norden kan den också ställas ut men kan inte få CACIB och får inte delta i gruppfinaler (vilket man däremot kan på nationella och Nordic utställningar).
I Sverige finns ca 250 registrerade exemplar, och en rasklubb är bildad under 2022.
Rasen tillhör grupp 3, terriers i Sverige.
Eftersom det är svårt att hitta och köpa en biewer terrier i Sverige är det många som importerar en valp. Här kommer några råd till dig som funderar på import:
1. Vill du ha en biewer terrier som kan registreras i SKK, Svenska Kennelklubben, är det viktigt att ta reda på om valpen är registrerad i sitt hemland i en kennelklubb som är godkänd av SKK. T ex om du ska köpa från rasens hemland Tyskland kolla noga att den är registrerad i VDH, de har nämligen även en kennelkubb som SKK inte godkänner. Då jämställs en sådan hund som blandras tyvärr. De flesta importerna kommer från Ryssland som har väldigt hög standard på rasen. Kontakta gärna någon som redan har importerat en biewer terrier så kan du säkert få bra tips och råd.
OBS: Fr o m 15 mars 2022 registreras inte hundar från Ryssland eller Belarus i SKK.
2. Läs noga på Jordbruksverkets hemsida vad som gäller när man importerar en hund. Valpen måste bl a vara rabiesvaccinerad vid tidigast 12 veckors ålder och därefter måste man vänta minst 21 dagar innan den kan flytta. Med andra ord är valpen runt 4 månader innan den får komma till Sverige. Det finns fler regler så läs dem noga!
3. Berätta för uppfödaren vad du vill ha din hund till, vilket syfte du har. Vill du till exempel ställa ut och/eller ha den i avel, viktigt att uppfödaren får veta det. Vill du ha den till sällskap så kommer du knappast att ångra dig! Lycka till!
Klicka på bilderna för att se dem i större format